Değerli arkadaşlar,hayırlısıyla Creative X-Fi EXTREME MUSIC & Creative AUDİGY 2 ZS arasındaki testimizi bitirmiş bulunmaktayız Yapılan testler boyunca,ricam üzerine bıkmadan usanmadan bilgisayarını buraya getiren ve 2 PC vasıtasıyla farkları daha rahat görebilmemizi sağlayan GÖKHAN kardeşime,resimleme kısmında yer yer örnek aldığım Wolverine kardeşime ve en çokta,kartını bana gönderip bana test olanağı ve sizlerle paylaşma şansı doğmasına sebep olan "amaç22" kardeşime teşekkürlerimi bir borç bilirim
En başta belirtmek istiyorum ki,bu test sadece benim görüşlerimi ve tespitlerimi ifade ediyor,kimseye X-Fi Extreme Music yada Audigy 2 ZS ALIN yada ALMAYIN demek gibi bir amacım yok Ben,defalarca yapılan denemeler sonucunda,2 kart hakkında da edindiğim izlenimi,nelerinin iyi yada nelerinin yetersiz olduklarını,hangi konuda hangi kartın ön plana çıktığını vs...paylaşacağım sizlerle...!!!
Bu inceleme sırasında kafamda 2 kart hakkında şekiller oluşurken ve bunları buraya yazarken SON DERECE OBJEKTİF olduğumu,Creative ile asla bir bağım olmadığı gibi,OBJEKTİF OLMAMAMIN kendime de zararlı olduğunu,çünkü incelemeler sonucunda benimde kartımı değiştirebileceğimi ve gözümü kırpmadan X-Fi ye terfi edebileceğimi göz önünde bulundurmanızı rica ediyorum!!!Görüşlerime katılan yada katılmayan herkese saygım sonsuz,yanıldığımı düşünenler olabilir,yazdıklarıma güvenen yada güvenmeyenler olabilir vs...Dediğim gibi,bunlar sadece benim TESPİTLERİM,kişisel yorumlarım değil!! Dileyen dikkate alır,dileyen almaz...
Testimize başlamadan önce,son derece sağlıklı bir test olabilmesi için,birinde Audigy 2 ZS,diğerinde X-Fi EXTREME MUSIC bulunan,formatlı tertemiz 2 adet PC kullanıldı,2 PC'yide formatlamamızdaki amaç,ses kartlarını tamamen kaldırmak yada kaldıramamakla ilgili değil,o zaten kolay ama bazı codecler direk Windows altındaki dosyalara yapışabiliyor ve sesi etkileyebiliyor,bu da benim biraz midemi bulandırdı,o yüzden tertemiz 2 PC kullanıldı Ve testler boyunca Z-5500 kablolarını her iki bilgisayara da çok sık aralıklarla takarak,aynı MÜZİKLER,DVD ler,DVD AUDİO'lar,YURTDIŞINDAN GETİRİLEN DOLBY DIGITAL-DTS-THX DEMO DVD leri,BAS-TİZ TESTLERİ İÇEREN MP3 LER,OYUNLAR defalarca bir X-Fi de bir Audigy 2 ZS'de dinlendi...Bazı seslerde,kayıtlar defalarca başa alınıp defalarca iki ses kartı arasındaki farklar anlaşılmaya çalışıldı...!!!Bunlar yapılırken her türlü ihtimaller göz önüne alındı ve hep eşit şartlarda kıyaslama yapıldı!!!Aynı PC ler ve aynı ses sistemi birde 50 metrekarelik ortama kuruldu ve ordaki performansları da göz önüne alındı...!!Tüm bunlar sonucunda,testi biran önce yapıp kartını tekrar amaç22 kardeşime göndermek istemem sonucu,zamanla keşfedilebilecek yada anlaşılabilecek bazı durumları anlayamamış,gözden kaçırmış olabilirm,burada iş,diğer X-fi kullanıcılarına düşüyor,eksik kaldığım yerde tamamlayabilirler çünkü benim vaktim çok kısıtlıydı,yinede elimden geleni sizlerle paylaşmaktan büyük zevk bulduğumu bilmenizi isterim
NOT : İNCELEME BOYUNCA,TÜM FotoĞRAFLARIN BÜYÜK HALLERİNİ GÖREBİLMEK İÇİN,FOTOĞRAFLARLA AYNI İSİMLERİ TAŞIYAN ALTLARINDAKİ YAZIYA TIKLAYINIZ!!!!
Öncelikle elimizde test için hazır bulunan CREATIVE AUDIGY 2 ZS ve X-FI EXTREME MUSIC ses kartlarının paket içerikleri hakkında biraz bilgi verelim ;
Audigy 2 ZS satın aldığınız zaman,paketin içinden orjinal oyun olmak üzere TOMB RAIDER"The Angel Of Darkness"(çift CD),HITMAN,THIEF(DVD Oyun ve DOLBY DIGITAL),RAINBOW SIX 3 RAVENSHIELD(ÇİFT CD) çıkıyor
Ayrıca 1 AUDIGY 2 ZS INSTALLATION CD ve 1 ADET AUDIGY 2 ZS FEATURES SHOWCASE DEMONSTRATION CD olmak üzere 2 ayrı CD geliyor Audigy 2 ZS ile ilgili ve 1 tane de 24 BİT DVD-AUDİO DVD'si çıkıyor,yani 4 orjinal oyun(2 tanesi çift CD),2 tane AUDIGY 2 ZS CD si,1 DVD AUDİO olmak üzere toplam 8 ADET CD çıkıyor Ve bunların dışında bir tane de harici bir aleti bağlamak için ayrı bir aparat veriliyor...
X-Fİ EXTREME MUSIC ile beraber yanında 1 adet INSTALLATION CD geliyor ve AUDIGY 2 ZS'de ayrı olarak verilen ve harici araç(JOYPAD-ENSTRÜMAN vs...) bağlamak için kullanılan aparat X-Fi ile bütünleşik,ayrı değil yani Ayrıca X-Fi de dikkatimizi çeken bir diğer özellik,kartın işlemcisinin aşırı ısınması sonucu,işlemcisinin üzerine konan soğutucu plakalar olduğu fakat girişler arasında da yüksek kalitede ses kaydı sağlayan,2 araç arasında(PC-MP3 Player vs...) arasında çok hızlı data tarnsferini sağlayabilen yada yüksek kayıt kalitesi sağlayan FİREWİRE girişinin olmaması oldu...Fakat soğutucu plakaların konulması akıllıca düşünülmüş bir durum gibi görünüyor Paket içeriğiyle beraber bununda fotosuna bakalım yazımızın devamında...
Kartlarla beraberinde gelen paket içeriklerini gördükten sonra,şimdide iki kartı yanyana görelim ve burada dikkatimizi çeken,Audigy 2 ZS'de toplam 6 tane ses girişi varken X-Fi Extreme Music de bu girişlerin sayısının 4 tane olduğu oldu!!İki kartta 7.1 desteklemesine rağmen,nasıl oluyorda birinde 6 tane ses girişi varken diğerinde 4 tane giriş olabiliyor diye soruyorsanız hemen aydınlatalım,Audigy 2 ZS'de,DİJİTAL GİRİŞ(SPDIF)-ANALOG GİRİŞLER-LINE IN ve MICROPHONE girişleri ayrı ayrı,ama X-Fİ Extreme Musıc'te DİJİTAL GİRİŞ ile MICROPHONE GİRİŞİ ile LINE IN girişi aynı giriş,ortak kullanılıyor ve o anda o girişe hangi ürün takılıysa ses kartının yazılımından MICROPHONE'mi LINE'mi yoksa COAX kablonuz mu bağlı seçiyorsunuz ve yazılım aracılığla aktif hale geliyor dilediğiniz mod,ancak analog girişler tamamen ayrı tabii,yanii 3 analog giriş ve ortak kullanılmak üzere bir adette dileğinize göre SPDIF yada LINE IN yada MICROPHONE girişi var
Ayrıca X-Fİ MUSIC EDİTİON'u kurarken, "DOOM 3 X-Fİ UPDATE"seçeneğinin olması dikkatimizi çekti,aynı zamanda yine kartı kurarken karşımıza,GAME MODE-ENTERTAINMENT MODE-AUDIO CREATION MODE olmak üzere 3 ayrı seçenek çıktı biz ENTERTAINMENT MOD'unu seçtik,diğer modlara ise,kart kurulduktan sonra da ulaşabileceğimizi biliyorduk... Bu aşamada,size 3 ayrı modunda fotoğraflarını sunmak
Dilerseniz,bu üç Moddan birini,hemen ana menünün sol alt köşesindeki MODE tuşuna basarak seçebiliyorsunuz
X-Fi Extreme Music ses kartında ilk aşamada hoşumuza giden nokta,yazılımının çok şık ve hızlı olması idi Ayrıca ses kartının sahip olduğu harici işlemci,bilgisayarın işlemcisinden çok yememesi için konulsa da,bize göre en çok kartın yazılımı için gerekli diye düşünüyoruz,çünkü bazı yerlerde hareketli geçişler mevcut,yazılım kimi zaman hızlı olsa da bazen geçişler sırasında küçük donmalar ve bekletmeler görüyoruz ama yazılım dediğimiz gibi güzel görünüyor!!Ve tüm ayarları barındıran menülerin tek pencere altında toplanmış olması,yani ayrı ayrı pencereler halinde olmaması hoşumuza gidiyor!Aynı güzelliği ses konusunda da görebilecek miyiz ona bakalım...!!