Arkadaşlar Z5500 konumuzda bir çok kez bu ayarlar sayesinde dijital ses formatlarını çözerek iyi seyirler ve dinlemeler elde edebileceğimizi belirttim hatta belirttik bir çok arkadaşımız vasıtası ile bu yüzden bu konuyu ayrı bir yer olarak tutup her nevi dijital ses sistemine sahip arkadaşların bilgi edinebileceği bir konu haline getirmek istedim ve arkadaşların istekleri üzerine oluşturmayı bir ihtiyaç bildik...Forum arkadaşlarımızdan sorun yaşayanların yada bağlantı hakkında ve codeclerin çözümü konusunda bu konudan faydalanabilmesini istedim umarım birçok arkadaşımızın işini görür.Dediğim gb bütün dijital ses sistemleri için ve ses aktarımları için geçerli bir yoldur bunu söylememin amacı sadece Z5500 sistemi için belirtmiyorum her ne kadar bir z5500cü olsamda bütün sistemler için geçerli tekrar hatırlatmayı bir kural olarak kabul edelim.
Önbilgimizi verdikten sonra baştan aşağıya dijital bağlantı hakkında özet bilgiler sunarak konumuzu açalım.Bilinen kalıplaşmış bilgiler olsada dijital bağlantının ne anlama geldiğini ifade ederek başlayalım...
Dijital bağlantı:Sahip olduğumuz ses sistemlerini kaynaklar sayesinde(ses kartı dijital çıkışı flexi de denilebilir ayada en basiti anakart spdif çıkışlar) aşağıda belirttiğim bağlantı şekilleri ile bağlanarak çok kanallı ses elde etme anlamına gelmektedir en basit şekli ile.Teknik bilgilere o kadar çok yer vermiyorum dijital ses elde ettikten sonra pekte bizleri bağlayan bir kavram olmuyor...
Dolby Digital (AC-3) Nedir?
Dolby Digital sesin yüksek kalitede depolanmasını ve transfer edilebilmesini sağlayan daha önceki formlardan daha iyi olan gelişmiş dijital ses kodlama tekniğidir. İlk olarak 1992'de sinemalarda kullanılan sistem Dolby Digital, Dolby Surround'undaha gelişmiş ikinci jenerasyonu olarak da adlandırılabilir. Temel fark, bu formatta birbirinden tamamen ayrı altı, kanaldan dijital ses üretilmesidir.Dolby Dijital 5.1 -sol, merkez, sağ, sol çevresel, sağ çevresel ve düşük frekans efektlerini(bas) veren LFE olmak üzere altı ayrı kanaldan oluşur. LFE yani subwoofer diğer kanalların onda biri band genişliğine sahip olduğu için .1 olarak ifade edilir.
Dts (Digital Theater Systems) Nedir
DTS, Digital Theatre Systems veya Digital Surround kelimelerinin kısaltmalarından oluşur. Dolby Digital gibi DTS de toplam 6 ayrı kanaldan dijital ses üretir. Ancak bir takım artı özellikleri nedeni ile birçok kişi tarafından günümüzün en iyi sinema ses formatı olarak gösterilir. Basit bir dille açıklamak gerekirse, DTS, Dolby Digital�a oranla %25 daha az veri kaybı (data-reduction) alanına sahiptir.
Bu formatları elde edebilmek için bağlantı detaylarımıza gelir isek ilk önce bağlantı kablolarını tanıtarak başlayalım:Bağlantıya dijital ses formatlarını destekleyen ve bağlantı imkanı sunan setlere sahip olduğunuz varsayarak başlayalım.(Dijital sesi destekleyen her sistem sadece 5.1 olarak düşünmeyelim dijital çıkışa sahip bir anfide olabilir)Bağlantınız optic kablo ise 1ve1.1 resimleri caox bağlantı ise 2ve 2.1 resimlerinde ki aparatlara sahip olmalısınız...Eğer bu şekilde ise bağlantılarda bir sorun yok...
3.5 kulaklık jacki (Adaptör)
Bu donanımları hazır hale getirdikten sonra ses kartımıza yada anakartımızın dijital bağlantı çıkışları ile dijital sistemimiz ile bağlantımızı tamamladıktan sonra gelelim en önemli noktaya.Birçok arkadaşımızın sorunu olan acaba dts yada dd çözüyormuyum yada decoder ekranlarında niye göremiyorum sorularına cevap olucak şema anlatımı:
Ufak bir bilgi vermek istiyorum.Creative kartlar için Cretaivenin hiç bir kartında DDL ve DTS Connect desteği yoktur bu yüzden yazılım aracılığı ile ses formatlarını çözerek bu sorunu aşabiliyoruz
X-Fi ve AC3Filter Ayarları
İlk olarak X-Fi'ın kıytırık decoderlerini kullanım dışı bırakmak için Audio Console'da Decoder bölümünde yer alan "Dolby Digital/DTS Bitstream Out" seçeneğine tik atıp external decoder kullanacağımızı belirtiyoruz.
Ayrıca SPDIF I/O sekmesinde yer alan "Digital Output Samping Rate"i 48 Khz olarak bırakın.
Daha sonra ise AC3Filter'da Main sekmesinde yer alan "Use SPDIF" seçeneğini işaretliyoruz. X-Fi 24Bit olduğundan 24 bit
Bundan sonra hoparlör seçimi, mixer ve gains sekmelerinde yapacağımız volume, equalizer ayarlarının hiç bir anlamı yok. Çünkü daha öncede belirttiğim gibi AC3Filter'ı AC3 ve DTS ses codeclerini çözebilmek için yalnızca bir aracı olarak kullanacağız. Mixer ve Gains ayarlarını atlayıp SPDIF sekmesine geldiğimizde ise ilk yapmamız gereken "SPDIF PASSTHROUGH" bölümünden AC3 ve DTS'i seçmek olucak. Bu seçenekleri seçtiğimizde AC3Filter AC3 ve DTS ses çözümünde yalnızca köprü vazifezi görüp sese hiç dokunmadan çözümün direk external decoder ile yapılmasını sağlıyor. Bunun dışında "SPDIF/DTS mode" dan Auto'yu seçip. "Detect SPDIF stream in PCM data" ve "Use AC3 encoder" tiklerini kaldırıyoruz.
Son olarakta System sekmesinde "Use AC3Filter for" bölümünden AC3, DTS ve DVD seçeneklerine tik atıyoruz
Herşey yerinde gittiyse AC3 ve DTS ses codec'ine sahip filmlerde Direct Input'da ses alamazken Optik veya Coax bağlantıya geçtiğinizde Effects kısmında aşağıdaki logo ve yazıların belirmesi lazım.
Umarım faydasını gören arkadaşlarımız olur.Bu yöntem aracılığı ile dijital ses kodlarını dijital ses sistemleriniz ile sorunsuz bir şekilde çözebilir ve hoparlörlerinize oradanda kulaklarınıza ulaştırabilirsiniz.
Bütün forum arkadaşlarıma sorunsuz ve iyi dinlemeler...